Forumas > Šeima > Šventės > Kūčių, Kalėdų meniu
 
 
 
Jei norite diskutuoti, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti
 
 
 
 
Sukurtos temos: 3   Diskusijose pasisake: 27
 
2010-12-11 21:48

 Mielosios mamytės, padėkite sumąstyti, ką gaminti Kūčioms, Kalėdoms!!! Pirmą kartą viena ruošiu Kūčių ir Kalėdų vaišes, anksčiau važiuodavom pas mano ar vyro tėvus. Esmė tame, kad nemėgstu daryti tradicinių patiekalų: baltų mišrainių, žuvų kotletų ir pan. Gal turit kokių originalių patiekalų pasiūlymų. Buvau sugalvojus, padaryti dvylikos rūšių sushi :) Tik klausimas, ar pvz. anyta supras...  


 
 
Sukurtos temos: 0   Diskusijose pasisake: 2
 
2010-12-11 22:12

sveiki, as siemet zadu gaminti troskinta karpi kucioms, ir gal netikra zuiki arba koki idaryta kalakuta kaledoms.


 
 
 
 
Sukurtos temos: 9   Diskusijose pasisake: 4023
 
2010-12-11 22:33

oi Vux, idomi ideja del dvylikos rusiu susio :) o del tos idejos ar anytai patiks.. ziurint kaip zmones-ar jiems patinka susi (nes ne visiems patinka), ir kokie tie susiai bus? gal zinai kokiu idomesniu receptu? nes tie susiai skiriasi tik tuo kad viename ideta lasisa su avokadu, kitame ikrai ir dar kazkas.. o ir jei jie nelabai kuo skirsis, tai gal ir neisragaus visu dvlikos? as nesu nusistaciusi pries susi, pavalgau kartais, bet as ju daug negaliu valgyti, kokius 6. paskui man jie jau nebeskanus darosi  :) na tu cia labai mane suintrigavai :) o susio kaip uzsimaiau :)


 



 
 
 
 
 
Sukurtos temos: 9   Diskusijose pasisake: 4023
 
2010-12-11 22:34

o ir tarp kitko-kazkaip niekada nebuvo kilusi mintis kad kuciu sstalui pagaminti susi :)  


 



 
 
 
 
 
Sukurtos temos: 3   Diskusijose pasisake: 27
 
2010-12-11 22:49

 Realiai nžn ar 12 rūšių sugalvočiau. Į vidų galima dėt lašišą, krabų lazdelę, krevetę, keptas daržoves, sūrį Philadelphia, avokadą, agurką, žalią morką, daryti išvirkščią su sezamais. Įvairius jų derinius padarius, gal ir dvylika gautųsi. 

O dėl anytos: tai jinai sušių apskritai neragavus, bet vyresni žmonės per Kūčias mėgsta tradiciškus patiekalus valgyt. 


 
 
 
 
Sukurtos temos: 67   Diskusijose pasisake: 10932
 
2010-12-11 22:53

 Aš už tradicinias Kūčias, man labai smagu ir jauku, ir miela kaip susirenka artimieji kučiavoti,prie pilno gardaus stalo :-) nebūtinos mišrainės, su žuvimi, silkute, lydeka, karpiu galima prigalvoti įvairiausių receptų . Aš už, kad vaikai sužinotų apie lietuviškas Kūčių, Kalėdų tradicijas kuo daugiau, kad išsaugotu lietuviškas švenčių vertybes.

 




 
 
 
 
Sukurtos temos: 9   Diskusijose pasisake: 4023
 
2010-12-11 23:26

na jei anyta neragavus susi,tai manyciau rizikinga toki meniu padaryti :) na nebent pati anyta kaip zmogus yra superinis, tai tada suprastu minti.. na jau spres pati pagal situacija. siaip ir man kucioms noretusi to daug maisto ir iprasto :D  pernai sau ir vyrui vistiek dariau 12 patiekal :D  jei ne tokia didele ir svarbi kaip seimos svente kucios butu, gal ir as pagaminciau vien tik susi :)  nes ipratus kad stalai jau ten vo ne luzta nuo to maisto, visokiausius zuvu,silkuciu ir pan.. bet susi reikes pagaminti siems metams :)  gal net keleta rusiu :) ( aisku jeigu isvis dar gaminsiu.. nes neisivaizduoju kur teks kucias sutikti)


 



 
 
 
 
 
Sukurtos temos: 25   Diskusijose pasisake: 13846
 
2010-12-17 21:44

KŪČIŲ STALAS: YPATINGAS RYŠYS SU TRADICIJOMIS

Kūčios nuo senų laikų būdavo didelė šventė, lydima apeigų, burtų, o kiekvienas ant  stalo dedamas valgis turėjo savo simboliką. kūčių vakarienę lietuviai tradiciškai pradėdavo valgyti užtekėjus Vakarinei žvaigždei. Stalą buvo priimtina apdėti šienu, dalį jo dėdavo ir pastalėn, o ant šieno klodavo staltiesę ir statydavo lėkštes su valgiais.

Tradiciniai Kūčių patiekalai:

Avižinis kisielius. Jis aukotas Dievams bei gamtos stichijoms, juo vaišintos vėlės. Verdant kisielių būdavo griebiamasi burtų.

Įvairūs žuvies patiekalai. Ypač mėgta lydeka - vaisingumo simbolis.

Grybų patiekalai

Duona ir pyragas. Tai buvo stiprybės, proto, susivaldymo, ištikimybės, gerumo, nuolankumo simbolis.

Spanguolės. Tikėta, kad jos apsaugo nuo priešų.

Džiovinti ir paprasti obuoliai. Jie simbolizavo medį, Adomo ir Ievos išvarymą iš Rojaus, nuodėmės atėjimą į pasaulį.

Žirniai, pupos, avižos. Šios kultūros simbolizuoja derlingus metus.

Rauginti kopūstai, daržovių mišrainės. Tai motinos, daržų šeimininkės, darbščių rankų surinktas derlius, su meile atiduodamas šeimynos sočiui.

Medus. Šviesos ir sveikatos simbolis.

Kūčiukai. Jie simbolizuoja Paskutinės vakarienės duoną. 

Mūsų šeima už tradicijas 



 








 
 
 
 
Sukurtos temos: 168   Diskusijose pasisake: 6793
 
2010-12-26 10:50

 Niu idesiu  2 varianta kokie gali būti patiekalai 

1)Balta mišrainė – simbolizuoja sniegą, kurio tikimės pirmąjį metų mėnesį sausį. Baltoji mišrainė dažniausia gaminama iš bulvių, morkų, raugintų agurkų, žirnelių ir majonezo.


2)Ryžių mišrainė – taip pat simbolizuoja sniegą, kurio mes laukiame antrąjį metų mėnesį. Ryžių mišrainė savaime suprantama gaminama iš ryžių, taip pat dedami žirneliai, konservuoti kukurūzai (atrodo kaip žirneliai, bet geltoni), rauginti agurkai, krabų lazdelės. Reiktų pateikti su aliejumi, bet galima ir su majonezu.


3)Silkė – simbolizuoja žuvų Zodiako ženklą, kuris prasideda Vasario 19 ir baigiasi Kovo 20 dieną. Iš tiesų yra daug patiekalų iš silkės ir kurį būtent jūs pasirinksite spręsti jums patiems. Galima pateikti marinuotą silkę su svogūnais arba silkę su morkomis, silkę tomatų padaže...


4)Raudona mišrainė – simbolizuoja pagaliau atėjusi pavasarį ir visą tą pražydusių gėlių grožį. Raudonoji mišrainė neįmanoma be burokų, taip pat dedamos bulvės, morkos, rauginti agurkai, galima įdėti pupeles, žirnelius. Pateikiama su aliejumi.


5)Šprotai – simbolizuoja Zodiako ženklą Dvyniai, kuris prasideda Gegužės 21. Niekas taip neatspindi šito dalyko kaip brolių latvių šprotai glaudžiai sugulę konservų skardinėje.


6)Žuvies kotletai – simbolizuoja žvejų dieną. Kotletams reikalinga malta pageidautina be kaulų žuvis. Jie dažniausiai gaminai iš lydekos, nors taip pat gerai tiktų ir kiek brangesnė lašiša.


7)Subrandinti grūdai meduje – simbolizuoja medų, kuris, be abejonės, yra renkamas iš to paties pavadinimo medžio kaip ir septintas metų mėnuo. Grūdai suvyniojami į ploną merliuką ir padedami į indelį, kad vanduo vos, vos juos apsemtų. Kai grūdai subręsta, jie sumaišomi su medumi. Šį patiekalą reikia pradėti ruošti prieš kelias savaites. Jeigu šis patiekalas per sudėtingas, tiks bet kuris kitas patiekalas su medumi.


8)Duona su saulėgrąžomis – simbolizuoja derliaus nuėmimą. Galima tiesiog padėti ant stalo pjaustyta riekutėmis duoną arba pateikti ją pupelių mišrainėje. Pupelių mišrainei reikia virtų pupelių, kubeliais supjaustytos duonos, kuri prieš sumaišant mišrainę apkepinama.


9)Obuoliai – simbolizuoja gausų rudens derlių. Galima pateikti nebūtinai obuolius, o kokius nors kitus vaisus ar jų sultis, taip pat tiktų vaisių mišrainė.


10)Grybai – simbolizuoja prasidėjusi grybavimo sezoną. Yra labai daug patiekalų, kuriuos galima padaryti iš grybų, pvz. grybų paplotėliai, nors galima pateikti ir paprastus grybus.


11)Grybai su morkomis – grybai simbolizuoja tebesitęsianti grybavimo sezoną, o morkos nukritusius lapus, kurie paslepia grybus.


12) Mezyn forte – simbolizuoja masinį persivalgymą didelėmis grupėmis. Keista tačiau daugelis lietuvių švenčių susiję su persivalgymų, ne tik Kūčios ar Kalėdos. Pavyzdžiui paimkime Užgavienes, tą dieną reikia kiek galima daugiau kartų valgyti blynus... Patiekalą galima pateikti prieš pradedant valgyti kiekvienam po vieną arba siųsti kaip plotkeles - ratu, kiekvienas pasiims kiek jam reikia. Taip pat galima padėti į atskirą indą kaip mišraines.







Vaikas visada gali išmokyti suaugusįjį trijų dalykų: džiaugtis be jokios priežasties,visuomet būti kuo nors užsiėmusiu ir iš visų jėgų reikalauti to, ko trokšti.

 
 
 
 
Sukurtos temos: 21   Diskusijose pasisake: 3287
 
2010-12-27 14:04

Ypač Mezym forte geras Reikėjo po Kūčių vakaro ir man jo

Pas mus tradiciškai buvo kelių rūšių silkės (su grybais, su morkomis ir svogūnais, su šampinjonais), žuvis kelių rūšių, aguonpienis, pyragėliai su grybais ir su obuoliais, krabų lazdelės tešloje, burokėlių mišrainė su žirneliais, virtos bulvės ir t.t.


 
 
 
 
Sukurtos temos: 9   Diskusijose pasisake: 4023
 
2011-11-26 14:08

sveikutes.ar gaminate imbierinius sausainius, namelius? noreciau pameginti daryti, ale speju man gaminimo eigoje laabai daug klausimu iskiltu :) gal atsirastu kuri daro ir nepatingetu mane pakonsultuot kai iskiltu man klausimu?  :)


 



 
 
 
 
 
Sukurtos temos: 0   Diskusijose pasisake: 243
 
2011-11-26 14:49

 Sveikos,

Labai faina tema sukuret,as irgi siemet pirmakart gaminsiu ir kucias ir kaledas,ir per sias sventes busime tik dviese su vyru,kadangi gyvename ne LT,siaip visalaik grizinedavom,bet va siemet musu mazylis turi pasibelsti tuo laikotarpiu,tai tiesa pasakius nezinau kiek as tegaminsiu,bet vistiek stengsiuos sukurti ta sventine nuotaika.Mintis su susiais labai faina,kas juos megsta,pvz mums su vyru ju visiskai gali nebuti,kazkaip neprilipo jie mums,kad ir kelias rusis isbandeme ir as irgi uztai,kad ant Kuciu-Kaledu stalo vis delto turetu buti lietuviski tradiciniai,kazkiek perdirbti patiekalai,kad ir ta pacia silke galima paruosti kuo imantriausiai,uztenka ir taip viska kopijuoja lieuviai nuo uzsienio aisku kaip vienas is patiekalu gali buti ir susi,kodel gi ne,paivarinti,bet jei visi 12 patiekalu susiai,tai cia jau didele rizika ypac pries tuos,kurie ju net nera ragave Pvz man su silke yra ziaaauriai skani misraine ir dar neatsibodusi,bandysiu parasyti receptuka:

silkes file supjaustom kubeliais,pomidoru file supjaustom taip pat kubeliais,tada smulkiai supjaustome pora,pakepiname kubeliais pjaustyta duona ir zodziu i dubeneli siaip dedame viska sluoksniais,ant virsaus duona ir majonezo(dedu Remoulade,nes jis skaniausiai man tinka)as siaip ismausau ja,ne sluoksniuoju,tai va viska susidedi ismaisai,ir nerealiai skani misraine,mmmmm....As galvoju siemet kuciose daryti visokiu ivariu patiekalu,nebutinai lietuviska misraine,juk yra ivariausiu db tu misrainiu,salotu ir t.t. tuno salotas zadu daryti,na zodziu,fantazijos,mergytes


  

 
 
 
 
Sukurtos temos: 33   Diskusijose pasisake: 7020
 
2011-11-26 15:16

che che nieko neruosiu viska mama suruoso mama kai virtuves sefas tai mmmm skaniai gamina


 
 
 
 
Sukurtos temos: 25   Diskusijose pasisake: 13846
 
2011-11-26 21:09

mes ir šiais metais važiuosim pas mano mama ji ir skaniai gamina maista



 








 
 
 
 
Sukurtos temos: 4   Diskusijose pasisake: 2096
 
2011-11-27 15:19

ir mes pas mama leksim




 


 



 


 

 
 
 
 
Sukurtos temos: 25   Diskusijose pasisake: 13846
 
2011-11-27 20:26

kaip gera turėti šeimininkes mamas



 








 
 
 
 
Sukurtos temos: 9   Diskusijose pasisake: 4023
 
2011-11-28 15:20

ot merginos, keliate pavyda :D  


 



 
 
 
 
 
Sukurtos temos: 2   Diskusijose pasisake: 8
 
2011-12-14 19:46

 http://www.skanaus.eu/grybu-kotletai-a806.htm mano kalėdinis stalas niekada neapsieina be šitų kotletukų :)


 
 
 
 
Sukurtos temos: 9   Diskusijose pasisake: 4023
 
2011-12-14 21:40

sakoryt idomu,ga lreiks ismeginti :) kai perskaiciau kad kotletukai tai iskart kilo mintis kad is zuvies,tai jau net nebenorejau laukti kada pakraus ta nuorodele (nes kazkodel kotletu is zuvies as nemegstu). bet kai is grybu tai gal reiks ismegint. vis kazkas naujo :)


 



 
 
 

 


Viršun ^ | Forumas > Šeima > Šventės > Kūčių, Kalėdų meniu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Šiandien gimtadienius švenčia (138)
gertruda