Virtuvė > Patarimai > Mėsos marinavimo gidas
 

Mėsos marinavimo gidas


2009 11 07 | Šaltinis: Marksdailyapple.com
 

Mėsos marinavimo gidas

Tas pats mėsos kepsnys kasdien? Net ir didžiausiam monotonijos gerbėjui to būtų per daug! Vienas iš būdų patiekti mėsą naujai – vis kitoks jos marinavimo būdas. Marinatas minkština, švelnina mėsą, suteikia jai savito skonio.

 

Beje, sėkmingai užmarinuotą mėsą galima su visu marinatu užšaldyti, tad prireikus greitai apsisukti virtuvėje gardus patiekalas bus jau pusiau paruoštas.

 

Patys populiariausi marinatai susideda iš 3 pagrindinių dalių: riebalų (paprastai aliejaus), rūgšties (actas, vynas ar citrusiniai vaisiai) bei prieskonių (žolelės, prieskoniniai augalai, sėklos). Esama ir kitų mėsos marinavimo būdų, pavyzdžiui, su pieno produktais, imbieru, kiviais, papaja ar ananasais. Ir kiekvienas marinavimo būdas turi savų pliusų ir minusų.

 

Propaguojantys marinavimą rūgštimi teigia, kad rūgštis suardo baltymų junginius. Tai suminkština mėsą, joje susilaiko daugiau vandens, tad kepsnys bus sultingesnis. Tačiau pernelyg daug rūgšties duoda priešingą efektą. Daugiau nei 2 valandas aštrioje rūgštyje palaikius mėsą baltymų jungtys sutvirtėja, mėsa netenka skysčių, iškepta ji bus kietesnė ir sausesnė. Kad to išvengtumėte, nepadauginkite savo marinate laimo, citrinos sučlių ar acto.

 

Enzymų marinatas (kiviai, ananasai) taip pat skirtas tik trumpam laikui. Mėsa jame laikoma ne ilgiau kaip 2 valandas, priešingu atveju ji taps pernelyg trapi, virs koše.

 

Pieno produktų pagrindu pagamintas marinatas švelniausias. Tačiau jame mėsa laikoma ilgiau. Tokiam marinatui pasigaminti geriausiai tinka natūralus jogurtas ar kefyras.

 

Gaminant marinatus galima gana drąsiai eksperimentuoti. Svarbiausia sąlyga nepatyrusiam virėjui – marinatas turėtų būti skanus pats savaime. Tad nebijokite prieš jį pilant ant mėsos paragauti. Pavyzdžiui, aliejus, citrinų sultys, druska, pipirai, prieskoninės žolelės ir šaukštelis medaus turėtų suteikti nuostabų skonį. O jei dar įtarkuosite šiek tiek imbiero ar pabalinsite šaukšteliu jogurto? Bandykite ir ragaukite!

 

Na, o bijantiems eksperimentuoti – 10 išbandytų ir išties gardžių mėsos marinavimo receptų!

 

1. Kubietiškas Mocho

 

 

Šis marinatas puikiai dera su jautiena, kiauliena, vištiena ir žuvimi. Bet jis labai rūgštus – tad marinuokite trumpai!

 

Jums prireiks:

 

• 1 galvutės (ne skiltelės, o galvutės!) smulkinto česnako;

• 2 šaukštelių druskos;

• 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;

• ½ stiklinės apelsinų sulčių;

• ½ stiklinės laimo sulčių;

• ½ stiklinės citrinų sulčių;

• tarkuotos šių citrusinių vaisių žievelės;

• 2 šaukštelių kumino sėklų (galima pakeisti kmynais).

 

Visos dalys sumaišomos, gautu kokteiliu apipilamas didelis nepjaustytos mėsos gabalas. Rekomenduojama marinuoti ne ilgiau kaip 1 valandą.

 

2. Jautienos didkepsnio marinatas

 

 

Tai – mokslininko laboratorijos vertas receptas. Bet jei viską darysite tiksliai pagal instrukcijas – skonis jūsų tikrai nenuvils!

 

Jums prireiks:

 

• ½ stiklinės aliejaus;

• 2 šaukštaų druskos, ištirpintos 4 šaukštuose vandens;

• 4 per pusę perpjautų svogūno laiškų;

• 2 didelių skiltelių česnako;

• ¼ stiklinės laimo sulčių;

• 1 šaukštelio maltų čili pipirų;

• 1 šaukštelio kumino sėklų;

• 2 šaukštelių medaus.

 

Viskas sumaišoma ir tepama ant mėsos. Marinatu padengiamas visas mėsos paviršius. Marinuojama šaldytuve, apie 1 valandą.

 

3. Balzaminis marinatas

 

 

Šis marinatas tiks ir jautienai, ir kiaulienai, ir paukštienai. Balzamo actas yra vienas silpniausių actų, taigi neverta būgštauti, kad mėsa marinuosis kiek ilgiau nei numatyta. Bet jei užmarinuota mėsa stovės dar ilgiau – vis dėlto ji neišvengiamai sukietės.

 

Jums prireiks:

 

• keleto šlakelių balzamo acto;

• 2 smulkintų skiltelių česnako;

• rupios druskos ir maltų pipirų – tiek, kad pakaktų mėsai įtrinti iš abiejų pusių;

• žiupsnelio kmynų.

 

Sumaišykite visas sudedamąsias dalis ir įtrinkite mėsą iš abiejų pusių. Tai drėgnas, bet labai aromatingas įtrynimas. Marinuotą mėsą palaikykite pusvalandį šaldytuve, ir ji bus paruošta kepimui. Jei norite, galite į marinatą įpilti keletą šaukštų aliejaus – tai pagreitins marinavimosi procesą, marinatas bus labiau įprastas, skystesnis.

 

4. Tandoori vištiena

 

 

Jogurtas – puikus marinato pagrindas vištienai. Tik duokite pakankamai laiko jai sugerti visai aromatų puokštei.

 

Jums prireiks:

 

• 1 indelio natūralaus jogurto;

• 4 didelių smulkintos česnako skiltelių;

• žiupsnelio smulkinto imbiero;

• žiupsnelio maltų kvapniųjų pipirų;

• 1 citrinos sulčių;

• 1 šaukšto ciberžolės;

• 1 šaukšto kumino sėklų;

• 1 šaukšto kalendros;

• 1 šaukšto cinamono;

• 2 šaukštų paprikos;

• žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.

 

Viską, išskyrus druską ir pipirus, sumaišykite. Druska ir pipirais ištrinkite vištieną, tada užpilkite jogurto mišiniu. Mėsa marinuojama ne trumpiau nei 6 val., geriausia – palikti marinate per naktį.

 

5. Aviena jogurto marinate

 

 

Galima taip marinuoti visą gabalą avienos, bet bus dar gardžiau jei tą gabalą vietomis įpjausite, kad mėsa geriau sugertų marinato kvapus.

 

Jums prireiks:

 

• indelio natūralaus jogurto;

• 1 šaukšto kalendros;

• 1 šaukšto kumino sėklų;

• 1 šaukšto maltų juodųjų pipirų;

• 1 vidutinio dydžio čili pipiro (susmulkinto)

• 1 citrinos sulčių;

• 6 smulkintų skiltelių česnako;

• keleto šaukštų smulkinto imbiero;

• ½ stiklinės smulkintų mėtos lapelių.

 

Viskas sumaišoma karščiui atspariame inde, kuriame ir kepsite avieną. Apvoliokite mėsą marinate, uždenkite dangčiu ar maistine plėvele, įdėkite į šaldytuvą ir marinuokite mažiausiai 12 valandų. Tada užteks tik pašauti visą indą su mėsa į įkaitintą orkaitę. Kai mėsa iškeps, marinatą dar galite pakaitinti nelabai aukštoje temperatūroje, kol jis sutirštės – bus puikus padažas prie mėsos.

 

6. Meksikietiškas marinatas „Chipotle“

 

 

Tai superlengvai pagaminamas marinatas. Jis idealiai tinka vištienai ir kiaulienai, bet ne ką prasčiau pagardins ir bet kokią kitą mėsą.

 

Jums prireiks:

 

• 1 skardinės konservuotų chipotle pipirų (tai yra džiovinti rūkyti jelapeno pipirai, ieškokite ten, kur prekiaujama meksikietiškai virtuvei skirtais maisto produktais).

 

Apšlakstykite mėsą padažu iš skardinės. Marinuojama 2 valandas. Jei mėgstate itin aštriai – galite marinatą praturtinti ir pačiais pipirais.

 

7. Graikiškas avienos marinatas

 

 

Jis puikiai tiks ėrienos išpjovai, mentei.

 

Jums prireiks:

 

• 3 skiltelių smulkinto česnako;

• 4-5 šaukštų šviežio smulkinto raudonėlio (arba 2 šaukštų džiovinto);

• 2 šaukštų petražolių;

• ½ citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės;

• „extra virgin“ alyvuogių aliejaus (tiek, kad pakaktų įtrinti turimam mėsos kiekiui).

 

Visas sudėtines dalis sumaišyti. Mėsą pabarstyti druska, pipirais, tada apvolioti marinate. Mėsa sudedama į polietileninį maišelį ar kepimo rankovę. Apie 2 val. marinuojama šaldytuve, o tada jau galima kepti.

 

8. Paprastas didkepsnių marinatas

 

 

Marinatas pagaminamas paprastai, jis aromatizuojamas įvairiais prieskoniais. Tinka įvairiai mėsai.

 

Jums prireiks:

 

• 1 stiklinės extra virgin alyvuogių aliejaus;

• 6 didelių smulkintų česnako skiltelių;

• ½ stiklinės smulkintų šviežių čiobrelių (arba perpus mažiau džiovintų);

• ½ stiklinės šviežių rozmarinų (arba perpus mažiau džiovintų).

 

Viskas sumaišoma nedideliame dubenėlyje, marinatu įtrinama mėsa, laikoma 1-2 valandas.

 

9. Marinatas keptai vištienai

 

 

Tai idealus marinatas grilyje keptai vištienai.

 

Jums prireiks:

 

• 1 šaukšto Dižono garstyčių;

• ½ stiklinės alyvuogių aliejaus;

• ¼ stiklinės balzamo acto (taip pat tiktų raudonojo vyno actas);

• 1 šaukštelis čili pipirų miltelių;

• 1 apelsino tarkuota žievelė;

• 1 apelsino sultys;

• druskos ir pipirų.

 

Vištiena pabarstoma druska ir pipirais. Visos sudėtinės marinato dalys sumaišomos, gautas kokteilis pilamas ant mėsos. Marinuojama keletą minučių, kol gerai įkais grilis.

 

10. Taičio kiaulienos marinatas

 

 

Šis marinatas tiks bet kuriai kiaulienos daliai – išpjovai, sprandinei, kumpiui ir kitoms.

 

• ½ stiklinės sauso baltojo vyno;

• ¼ stiklinės citrinų sulčių;

• 1 šaukšto tarkuoto šviežio imbiero;

• 1 šaukštas smulkinto česnako;

• 1 smulkinto čili pipiro;

• 1 šaukšto medaus;

• 1 šaukšto druskos, ištirpintos šlakelyje vandens, arba sojų padažo.

 

Viskas sumaišoma, marinatu apipilama kiauliena. Tai gana stiprus marinatas, tad mėsa jame laikoma apie pusvalandį, nors nieko tokio palaikyti ir apie valandą.

 


 
Taip pat skaitykite
Daugumos moterų svajonė yra turėti gražią, modernią virtuvę, kuri būtų pilna įvairių virtuvės prietaisų palengvinančių maisto...

Smagu pasigardžiuoti namuose šilto pyrago riekele ir stikline pieno... O kur dar tas jaukus kepinių kvapas užpildantis visus namus......

Net ir patys mažiausi žino, kad cukrus skanus ir yra geriausias kavos, arbatos, pyragaičių ir pyragų draugas! O kam dar galima panaudoti...

Namų šeimininkės ir atsakingai šeimos išlaidas maistui planuojančios moterys tikrai žino, kad retesni apsipirkimai padeda...

Rašyti komentarą

 
Olegas
2013-06-29 19:21:18
super dekui padziugimsiu zmona
almanta
2010-01-14 02:12:11
Labai yra skanu marinuoti vistiena apelsino sultyse{galima nutarkuoti apelsino žievelę.aišku reikalingi ir kiti priedai.
Mėsinių galvijų skerdiena
2009-11-18 23:20:17
Prekyba Lietuvoje išaugintų mėsinių galvijų skerdiena pagal užsakymus pristatant į namus. Siūlome pirkti mėsinių galvijų skerdieną tiesiogai iš augintojo. Šiuo metu turime pasiūlyti Aubrakų veislės galvijų skerdienos. Galvijai išauginti V. Jasevičienės ūkyje Adakavos kaime Tauragės rajone. Mėsa (be kaulo) sufasuota po 10kg. Kilogramo kaina 25 Litai. Vežame į Vilnių, Kauną pagal užsakymus be jokio papildomo mokesčio. Užsakymai priimami Tel: 8 686 21791; el.p. mesinukas(eta)gmail.com (būtina nurodyti tikslų pristatymo adresą, kontaktinį telefoną). Laukiame Jūsų užsakymų.
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (173)
Gustas

 

Draugai:

Paskolos, Kaip suvilioti vyrą?, Dieta, Kvepalai