![]() Žalumynai nuo palangės2014 03 01 | Autorius: Laura Mureikaitė, Moters savaitė
![]() Kuo šviežesnės prieskoninės žolelės, tuo geriau atsiskleidžia jų aromatas. Šiek tiek pastangų – ir prieskonių darželis ant palangės leis jūsų pavasarinei virtuvei išsiskleisti tobula pačių natūraliausių aromatų puokšte. Švieži, pačių užsiauginti prieskoniai papildo organizmą pavasarį taip reikalingomis vitaminų mineralų atsargomis, padeda išvengti įvairių negalavimų, šalinti iš organizmo šlakus ir toksinus. Kokius prieskonius auginti? Patogiausias pasirinkimas – ypatingos priežiūros nereikalaujantys prieskoniai: bazilikai, čiobreliai, kalendros, krapai, mairūnai, mėtos, petražolės, raudonėliai, rozmarinai. Ir, žinoma, svogūnų laiškai. Bazilikas. Italų virtuvėje jis tiesiog nepakeičiamas. Idealiai papildo pomidorų salotų skonį, tinka šviežioms salotoms ir kepiniams pagardinti. Tiesa, šviežias bazilikas barstomas tik ant jau pagaminto patiekalo, jo kaitinti nereikėtų – praras savo aromatą. Bazilikai ne tik suteikia patiekalui pikantišką skonį, bet ir skatina virškinimą, žadina apetitą, stiprina imunitetą. Čiobreliai. Ne tik maistas, bet ir vaistas. Idealiai tinka troškiniams, triušienai, saldiems kepiniams ir, žinoma, arbatai. Žudo mikrobus, kelia nuotaiką, padeda įveikti nuovargį ir silpnumą. Kalendra. Skirta patiekalams puošti ir gardinti. Kalendrose gausu karotino, rutino, vitaminų B, B2 ir B3 lobiai, turi kalcio, fosforo, folio rūgšties ir magnio. Gerina virškinimą, veikia raminančiai. Krapai. O šį prieskonį tikriausiai galima laikyti lietuviškos virtuvės prieskonių karaliumi – be jo sunku įsivaizduoti daugumą bulvinių patiekalų, tinka sriuboms, salotoms gardinti. Mažina kraujospūdį, gerina virškinimą. Mairūnas. Suteikia savito skonio ir aromato mėsos patiekalams, mažina pilvo pūtimą, saugo nuo viduriavimo. Mėtos. Dažniausiai naudojamos desertams puošti ir gardinti, gėrimams aromatizuoti, tinka su varškės patiekalais. Nuo seno mėtos vertinamos ir dėl savo gydomųjų savybių: ramina sudirgusią nervų sistemą, padeda įveikti nuovargį, suteikia žvalumo. Petražolė. Šviežios žolelės papildys vitaminų ir mineralų atsargas, stimuliuos virškinimą, normalizuos kraujotaką. Raudonėlis. Suteikia patiekalams specifinio Viduržemio jūros virtuvės aromato, juo gardinami mėsos, žuvies patiekalai, sriubos. Derinyje su baziliku pakeičia netgi pipirus. Rozmarinas. Gardinami padažai, sriubos, mėsos, bulvių patiekalai. Šios žolelės padeda pašalinti nuovargį ir stresą, turi dezinfekcinių savybių, teigiamai veikia kraujospūdį. Svogūnų laiškai. Turi ypač daug vitamino C, tad patikimai saugo jūsų imunitetą, padeda įveikti peršalimo ligas, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies veiklą. Ir, žinoma, pagardina jūsų patiekalus ypatingu pavasarišku skoniu. Jūsų prieskonių lysvė Prieskoniams auginti jums prireiks įvairaus dydžio vazonėlių arba didesnio lovelio, grunto daržovėms, polietileno plėvelės bei skystų mineralinių trąšų augalams. Į vazonėlį ar lovelį suberkite žemes, kad iki vazonėlio krašto liktų maždaug 0,5 cm. Palaistykite žemę kad gerai sudrėktų. Išbarstykite tolygiai sėklas, pridenkite jas plonu žemės sluoksniu, dar kartą palaistykite, pirštais atsargiai sulyginkite paviršių. Pastatykite lovelį į tamsią šiltą vietą, pridenkite polietileno plėvele – taip augalams saugoma šiluma ir drėgmė. Kai prasikala mažučiai daigai, dangą galima nuimti o visą prieskonių lysvę perkelti ten, kur šilta ir šviesu – pavyzdžiui, ant virtuvės palangės. Toliau augalai prižiūrimi juos reguliariai laistant ir tręšiant. Paaugusius prieskonių lapelius būtina kartkartėmis apkarpyti, sukrauti žiedai nuskabomi: tada augalai geriau vešės. Nors namų sąlygomis prieskoniai išauga kiek mažesni nei sode, gryname ore, savo aromatu ir skoninėmis savybėmis tikrai nenusileidžia. Kad prieskonių darželis virstų efektinga interjero detale, įkurdinkite lovelį pintame krepšyje, išraiškingais ornamentais margintoje medinėje dėžėje, po keletą daigų galite įsodinti į senus puodelius, dubenėlius. Pipirnė – džiaugsmas mažiesiems Kaip žinia, sėklų dygimas, daigelių prasikalimas – ne vieną dieną trunkantis procesas. Taigi jei darželį ant palangės prižiūrėsite su mažiausiais šeimos nariais, tikrai norėsite ko nors, ką pasėjus būtų galima pjauti visai netrukus. Tam idealiai tiks pipirinės žolelė. Jos sėkloms nereikia net žemių – užteks patogaus vatos patalo. Dubenėlio dugną išklokite vata, ją sudrėkinkite. Ant vatos tolygiai užbarstykite sėklyčių. Apipurkškite vandeniu ir palikite. Rytoj arba poryt jau galėsite pasigrožėti mažučiais daigais, o dar po kelių dienų – jau ir žaliuojančia pipirinių pievele. Svarbiausia – neleiskite vatos „dirvai“ visiškai išdžiūti, po keletą kartų per dieną ją apšlakstykite arba apipurkškite vandens purslais. Po 10 dienų pipirinę jau galite ragauti. Mažutės žolelės tinka sumuštiniams, salotoms gardinti. Jose gausu vitamino C, žolelė padeda valyti organizmą, skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina virškinimą.
Rašyti komentarą |
|