Virtuvė > Patarimai > Kaip išsaugoti šviežią...
 

Kaip išsaugoti šviežią mėsą


2014 05 03 | Autorius: Mama.lt, flickr.com nuotr.
 

Kaip išsaugoti šviežią mėsą

Mėsa nėra pigus produktas, todėl negalima leisti jai sugesti dėl šeimininkės kaltės. Norint išsaugoti šviežią mėsą, būtina ją iš pradžių nuplauti švariu, geriamu, tekančiu vandeniu, kad nusiplautų visi nešvarumai ir kraujas.

Paskui mėsą reikia džiovinti skersvėjyje tamsioje vietoje ir įtrinti šviežiomis citrinos sultimis, actu arba druskos tirpalu. Taip pat šviežia mėsa gerai išsilaiko penkias dienas užpilta virintu pienu, kefyru ar šiltais jautienos riebalais.

Mėsą galima išlaikyti, apdėjus dilgėlėmis, vyšnių lapais arba riešutais, pelyno žole. Tokią mėsą geriausiai laikyti rūsyje arba užkasti ją į žemę dėžėje 40-50 cm gylyje.

Geriausias saugojimo būdas – šaldymas. Tačiau reikia atminti, kad mėsai greitai atitirpstant, ji praranda labai daug maistingų medžiagų ir mėsos sulčių. Atšildant mėsą, ją geriau laikyti puode šaldytuve arba dubenėlyje, uždengtame šlapia medžiaga. Nerekomenduojama atšildyti mėsos šiltoje vietoje arba vandenyje, geriau palikite ją 2-3 valandoms kambario temperatūroje. Atitirpusią mėsą būtinai nuplaukite po tekančiu vandeniu.

Mėsa išsilaiko geriau, jei ji atskirta nuo kaulų. Vienas iš paprastų būtų nukaulinti šviežią mėsą per keletą dienų: pavirti mėsą pasūdytame vandenyje 5-10 minučių, leisti atvėsti padėjus gerai ventiliuojamoje vietoje, neuždengus puodo. Jei vyrauja karštas oras, užtenka pavirinti vieną minutę ir atvėsinti tokiu pačiu būdu.

Senovinis mėsos išsaugojimo būdas keletui dienų – apskrudinti ją iš visų pusių, kad susidarytų pluta, įdėti į marlės maišiuką ir pakabinti šaltoje vietoje. Galima suvynioti mėsą į medžiagą, sumirkytą acte, ir pastatyti šaltoje vietoje. Kai medžiaga išdžiūsta, vėl suvilgykite actu. Tokią mėsą prieš ruošiant maistą, reikia nuplauti po tekančiu vandeniu.

Šviežią, atšildytą mėsą supjaustykite gabaliukais, nudžiovinkite servetėle ir patepkite ištirpdytais avienos arba kiaulienos taukais, suvyniokite į pergamentinį popierių (jokiais būdais negalima naudoti polietileno). Pastatykite į šaldytuvą arba išneškite į rūsį. Taip mėsa galioja 3-4 dienas.
Kai oro temperatūra -20 laipsnių, mėsą galima užšaldyti gabaliukais ir saugoti pakabinus šaltoje patalpoje. Norint išvengti mėsos atitirpimo, ją reikia įdėti į specialiai šiaudais arba medžio drožlėmis išklotą dėžutę. Dangtelis tokiu atveju turi būti sandarus. Taip galima išsaugoti mėsą netgi visą žiemą.
 


 
Taip pat skaitykite
Sveikos mitybos specialistų sudarytų maisto piramidžių pagrindą sudaro grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti produktai. 

Mokėjimas išvirti sultinį - svarbus kulinarinis įgūdis. Sultinį galima panaudoti labai plačiai: patiekti prie pyragėlių ar kibinų,...

Kava – neatsiejamas kiekvieno ryto palydovas, tačiau ne tik. Šį, kūną atgaivinantį bei energijos ir žvalumo suteikiantį...

Kas lėmė tokį stulbinantį lauko kepsninių populiarumo šuolį? Pažvelkime, kas paskatino lauko grilinių populiarumo augimą Lietuvoje...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (295)
Damir