![]() Kaip išsaugoti šviežią mėsą2014 05 03 | Autorius: Mama.lt, flickr.com nuotr.
![]() Mėsa nėra pigus produktas, todėl negalima leisti jai sugesti dėl šeimininkės kaltės. Norint išsaugoti šviežią mėsą, būtina ją iš pradžių nuplauti švariu, geriamu, tekančiu vandeniu, kad nusiplautų visi nešvarumai ir kraujas. Paskui mėsą reikia džiovinti skersvėjyje tamsioje vietoje ir įtrinti šviežiomis citrinos sultimis, actu arba druskos tirpalu. Taip pat šviežia mėsa gerai išsilaiko penkias dienas užpilta virintu pienu, kefyru ar šiltais jautienos riebalais. Mėsą galima išlaikyti, apdėjus dilgėlėmis, vyšnių lapais arba riešutais, pelyno žole. Tokią mėsą geriausiai laikyti rūsyje arba užkasti ją į žemę dėžėje 40-50 cm gylyje. Geriausias saugojimo būdas – šaldymas. Tačiau reikia atminti, kad mėsai greitai atitirpstant, ji praranda labai daug maistingų medžiagų ir mėsos sulčių. Atšildant mėsą, ją geriau laikyti puode šaldytuve arba dubenėlyje, uždengtame šlapia medžiaga. Nerekomenduojama atšildyti mėsos šiltoje vietoje arba vandenyje, geriau palikite ją 2-3 valandoms kambario temperatūroje. Atitirpusią mėsą būtinai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Mėsa išsilaiko geriau, jei ji atskirta nuo kaulų. Vienas iš paprastų būtų nukaulinti šviežią mėsą per keletą dienų: pavirti mėsą pasūdytame vandenyje 5-10 minučių, leisti atvėsti padėjus gerai ventiliuojamoje vietoje, neuždengus puodo. Jei vyrauja karštas oras, užtenka pavirinti vieną minutę ir atvėsinti tokiu pačiu būdu. Senovinis mėsos išsaugojimo būdas keletui dienų – apskrudinti ją iš visų pusių, kad susidarytų pluta, įdėti į marlės maišiuką ir pakabinti šaltoje vietoje. Galima suvynioti mėsą į medžiagą, sumirkytą acte, ir pastatyti šaltoje vietoje. Kai medžiaga išdžiūsta, vėl suvilgykite actu. Tokią mėsą prieš ruošiant maistą, reikia nuplauti po tekančiu vandeniu. Šviežią, atšildytą mėsą supjaustykite gabaliukais, nudžiovinkite servetėle ir patepkite ištirpdytais avienos arba kiaulienos taukais, suvyniokite į pergamentinį popierių (jokiais būdais negalima naudoti polietileno). Pastatykite į šaldytuvą arba išneškite į rūsį. Taip mėsa galioja 3-4 dienas.
Rašyti komentarą |
|