![]() Sveikas maistas, kurio reiktų vengti2014 04 15 | Autorius: Klaudija, mama.lt
![]() Dažniausiai toksinų kiekis daržovėse ir vaisiuose yra gerokai didesnis nei produktuose, kuriuos pagamino žmogus. Šios natūralios kenksmingos medžiagos gali tapti vėžio ar įgimtų negalavimų priežastimi. Solaninas Jei nukastos bulvės yra veikiamos tiesioginių saulės spindulių, ėel išsiskyrusio chlorofilo jų paviršius gali pažaliuoti. Pažaliavus bulvei, susidaro sveikatai pavojingas toksinas solaninas. Ypač didelė jo koncentracija yra po pažaliavusiu daržovių žieve. Storai nulupus bulves, į organizmą patenka mažesnis solanino kiekis. Cianogeniniai gliukozidai Šių kenksmingų medžiagų yra daugelyje daržovių: kopūstuose, ridikėliuose, salieruose ir griežčiuose. Nors kai kurie specialistai mano, jog šių maisto produktų vartojimas yra gera vėžio profilaktika, minėtos daržovės neigiamai veikia skydliaukę. Valgant jas, gali susiformuoti gūžys. Tačiau tai būdinga tik neapdorotiems (žaliems) maisto produktams. Virtos daržovės sveikatai nekelia jokios grėsmės. Mikrotoksinai Mikrotoksinai – viena sveikatai pavojingiausių cheminių medžiagų, esančių maisto produktuose. Juos išskiria grybeliniai dariniai, taip pat pelėsis. Dažniausiai šių medžiagų būna maisto produktuose, pagamintuose iš grūdų ar riešutų. Mikrotoksinai sukelia vėži, kepenų cirozę ir silpnina imunitetą. Nitratai Nitratai nepriklauso kancerogenams, tačiau bandymai su gyvūnais parodė, kad nitrozaminai, susidarantys skrandyje iš nitratų ir nitritų, sukelia vėžį. Nitratų paprastai dedama į mėsą, kad pailgėtų jos vartojimo laikas. Tačiau kenksmingų junginių gali būti ir natūraliuose maisto produktuose: špinatuose, burokėliuose, grūduose bei ridikėliuose. Vaikams nerekomenduojama valgyti daug šių maisto produktų, nes jų skrandžio sulčių rūgštingumas yra sumažėjęs ir organizmas nesuvirškina didelio nitratų kiekio.
Rašyti komentarą Milda
2014-01-05 18:17:48
Ojetus cia kalbama apie ta maista kuri auginamas ne musu darze
Mes valgom laaabai daug sudo baisu net pagalvot
Ypac ziema darzoves pfffff nebukit juokingi tokiu darzoviu geaziu spalvotu nera ir nebuna be nitratu ir pan
Vasara is darzo ir netoliese yra didesne tikimybe gauti kokybiska maista
uwendi
2013-03-23 09:45:25
utinku su siuo straipsniu. bet juk vasara arteja, nevalgysime visa vasata troskinto maisto. nors ir zinau vistiek valgau sviezia maista.
yra begales tokiu straipsniu, visi jau gerai zinome kad darzove ne visiskas sveikatos saltinis, nes jame yra nitratu kaupiasi toksinai ir t.t.
Apie bulve sakoma - pavojingiausias maistas jusu leksteje tai bulviu kose ( rusu straipsniai).
Manau cia dar ne visos darzoves isvardintos megstancios kaupti nitratus, toksikuojancios.
Apie nitratus mesoja galima jau pasiskaityti tiesiai is pakuotes kurios valgote, juodai ant balto parasyta kad siame ar siame produkte prideta chemijos.
Asta
2013-03-20 15:38:04
o kur nuoroda į straipsnio šaltinį? kur kokie moksliniai pagrindimai ir pan? ar čia eilinis papilstymas iš tuščio į kiaurą?
|
|