Virtuvė > Patarimai > Prieskoniai: nauda...
 

Prieskoniai: nauda sveikatai ir panaudojimas patiekaluose


2014 03 07 | Autorius: Mama.lt
 

Prieskoniai net ir patiems paprasčiausiems patiekalams suteikia ypatingą skonį, slopina atetitą ir padeda greičiau pasisotinti, pasižymi gausybe sveikatai naudingų savybių... Kaip pasirinkti tinkamus? Kokia jų nauda sveikatai? Kaip juos derinti patiekaluose? Pateikiame trumpą prieskonių atmintinę, kuri pravers kiekvienai šeimininkei.

Bazilikas
Nauda: slopina uždegimus, naikina bakterijas, turi nemažai magnio.
Panaudojimas: pridėkite ruošimo pabaigoje, terminis apdorojimas baziliką gali apkartinti.
Dera su: balta, neriebia mėsa, žuvimi, uogomis, vaisiais, salstelėjusiomis daržovėmis (klasikinis derinys - bazilikai ir saldūs, sunokę pomidorai).

Aitrieji pipirai
Nauda: slopina skausmą, turi vitamino A, mažina blogojo cholesterolio kiekį.
Panaudojimas: tinka visų tipų mėsai.
Dera su: actu, citrinos sultimis, tinka marinatams.

Krapai
Nauda: turi daug kalcio ir geležies.
Panaudojimas: geriausia naudoti šviežius krapus, jais pagardinti jau paruoštą patiekalą. Puikiai tinka sriuboms ir troškiniams.
Dera su: lašiša, daržovėmis (ypač bulvėmis, morkomis ir agurkais), puikiai pagardina jogurtą be priedų ar varškę.

Kalendra
Nauda: geras ląstelienos ir geležies šaltinis.
Panaudojimas: tinka salsai, gvakamolei, marinatams gaminti.
Dera su: citrusiniais vaisiais, puikiai pabrėžia jų skonį.

Kalendros sėklos
Nauda: padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Panaudojimas: tinka sriuboms, žuviai, salotoms ir kitiems patiekalams su rūkyta mėsa.
Dera su: kmynais.

Rozmarinas
Nuada: gerina virškinimą ir kraujo cirkuliaciją.
Panaudojimas: tinka keptos mėsos patiekalams, truputis rozmarino suteikia ypatingą skonį padažams, ypač skanu juo pagardinti namuose ruoštą pomidorų padažą.
Dera su: pomidorais, špinatais, grybais.

Šalavijas
Nauda: manoma, kad šalavijas gerina atmintį, jame gausu antioksidantų.
Panaudojimas: puikiai tinka keptam maistui, troškiniams, net ir labai ilgas terminis aprodorojimas šalavijo skoniui nedaro jokios įtakos.
Dera su: saldžiais vaisiais ir daržovėmis (ypač moliūgais), sūriu. Patartina maišyti su pipirais.

Čiobreliai
Nauda: turi labai daug vitamino K, apsaugo ląstelių membranas.
Panaudojimas: siūloma naudoti pupų, kiaušinių patiekaluose, daržovių troškiniuose, marinuojant avieną.
Dera su: lauro lapais, petražolėmis.

Ciberžolė
Nauda: turi magnio, geležies, B grupės vitaminų, padeda kenčiantiems nuo artrito.
Panaudojimas: dažniausiai sutinkama Indijos virtuvės patiekaluose, tinka troškiniams, kuriems suteikia ne tik ypatingą skonį, bet ir dailią spalvą.
Dera su: ryžiais, daržovių troškiniais, vištiena.

Petražolės
Nauda: turi vitaminų K, C ir A, užtikrina širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą.
Panaudojimas: Pietų Amerikoje dedama į visas salotas, puikiai tinka padažams, daugiausiai medžiagų turi šviežia, tad geriausia patiekalus apiberti pasmulkintais lapeliais.
Dera su: žuvimi, vištiena, bulvėmis, makaronais.

 


 
Taip pat skaitykite
Sveikos mitybos specialistų sudarytų maisto piramidžių pagrindą sudaro grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti produktai. 

Mokėjimas išvirti sultinį - svarbus kulinarinis įgūdis. Sultinį galima panaudoti labai plačiai: patiekti prie pyragėlių ar kibinų,...

Kava – neatsiejamas kiekvieno ryto palydovas, tačiau ne tik. Šį, kūną atgaivinantį bei energijos ir žvalumo suteikiantį...

Kas lėmė tokį stulbinantį lauko kepsninių populiarumo šuolį? Pažvelkime, kas paskatino lauko grilinių populiarumo augimą Lietuvoje...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (295)
Enrika