![]() 15 vaikams naudingiausių maisto produktų (foto)2018 01 18 | Autorius: Mama.lt
Medikai sutinka, kad mūsų sveikata ir gera savijauta net 50% priklauso nuo gyvenimo stiliaus ir mitybos, tad labai svarbu vaikučiams įdiegti sveikos gyvensenos ir tinkamų maisto produktų pasirinkimo taisykles. Siūlome susipažinti su 15 vaikams (suaugusiems, žinoma, taip pat) labai naudingų produktų, kuriuos tikrai verta įtraukti į racioną. 1. Kiaušiniai. Baltymais gausūs kiaušiniai, ypač, jeigu jie patiekiami pusryčiams, padeda ilgiau išlaikyti sotumą jausmą, tad užtikrina, kad vaikas bus susikaupęs ir imlus mokslams visą rytmetį. Kiaušiniuose taip pat yra vitamino D, kuris padeda efektyviau įsisavinti kalcį, kuris labai svarbus augančio vaiko kaulams. 2. Avižos. Mokslininkų tyrimai rodo, kad pusryčiams avižinę košę valgantiems vaikams geriau sekasi mokykloje ir darželyje, jiems lengviau susikaupti, jie greičiau įsisavina naują informaciją. Daug ląstelienos turinčios kruopos lėtai virškinamos, tad energijos užtenka ilgam. 3. Vaisiai ir uogos. Daug ląstelienos turintys vaisiai ir uogos užtikrina gerą virškinimo ir šalinimo sistemų darbą. Juose daug augimui, vystymuisi, o taip pat ir imunitetui būtinų vitaminų ir mineralų. Vaikams kasdien reikėtų suvalgyti bent vieną porciją vaisių arba uogų, būtų šaunu pasirinkti kuo įvairesnius, sezoninius, taip pat mūsų regione augančius (pastarieji yra įprastesni mūsų organizmui, tad jie lengviau virškinami, naudingosios medžiagos iš jų yra geriau pasisavinamos) vaisius ir uogas. 4. Riešutai. Gausybę naudingų riebalų turintys riešutai ilgam suteikia energijos, jie yra labai naudingi smegenims ir širdžiai. Žinoma, saikas labai svarbu, tad per dieną pakanka vos keletos riešutų. Jais galima gardinti rytinę košę, salotas, patiekti kaip užkandį drauge su vaisiais ar uogomis. 5. Pienas ir jo produktai. Baltymai labai svarbūs aktyviai smegenų veiklai, raumenų vystymuosi, o kalcis stiprina vaikų kaulus ir dantukus, tad kasdienė pieno bei neaštrių, neriebių jo produktų, pavyzdžiui, varškės, švelnaus sūrio, jogurto dozė yra tikrai naudinga. 6. Mėlynės. Vaikams naudingos pačios įvairiausios vitaminų, mineralų ir ląstelienos turinčios uogos, tačiau iš bendro sąrašo vertėtų išskirti mėlynes. Jose yra daug antioksidantų, kurie apsaugo trapų vaikų organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio, gerina smegenų veiklą, stabilizuoja medžiagų apykaitą. Mėlynes geriausia skanauti šviežias, tačiau šaldytos uogos taip pat išsaugo didžiąją dalį naudingųjų medžiagų. 7. Tofu. Iš sojų pupelių pagamintas sūris yra puikus, liesas baltymų šaltinis, kuris, mokslininkų teigimu, ypatingai naudingas augančioms mergaitėms, paauglėms, kadangi jis, manoma, apsaugo besiformuojančias krūtis nuo vėžio. Dietologai taip pat pataria kuo anksčiau į vaikų racioną įtraukti augalinės kilmės baltymų, tad keletą kartų per savaitę siūloma gyvūninės kilmės baltymus keisti, pavyzdžiui, tofu ar tiesiog virtomis pupomis, avinžirniais, lęšiais. 8. Pomidorai. Raudonskruosčiuose pomidoruose yra likopeno, kuris, manoma, apsaugo nuo vėžio, o taip pat padeda virškinimui, normalizuoja metabolizmą. Ši medžiaga tampa dar aktyvesnė karštyje, tad pomidorus naudinga termiškai apdoroti. Vaikams galima pasiūlyti orkaitėje keptų sumuštinių su pomidorais, įvairių troškinių, pomidorų sriubos ir pan. 9. Graikiškas jogurtas. Įprastas jogurtas, kaip ir kiti pieno produktai, žinoma, taip pat naudingas, tačiau graikiškas jogurtas yra dar geresnis pasirinkimas. Šis jogurtas gerokai tirštesnis, švelnaus skonio. Jame yra 2-3 kartus daugiau baltymų ir mažiau cukraus, nei įprastame jogurte. Vaikams (jau nuo 1-erių metukų amžiaus) galima pasiūlyti sveiką ir greitai paruošiama užkandį - truputį graikiško jogurto, sumaišyto su uogomis, vaisiais ir lašiuku medaus. 10. Kopūstai. Kryžmažiedės daržovės, visų pirma, įvairių rūšių kopūstai, o taip pat ir brokoliai, kalafiorai, gražgarstės ir kt. labai efektyviai gerina virškinimą, iš organizmo valo toksinus bei spartina fermentų veiklą. Šios daržovės nebrangios, lengvai užauginamos, tad pasiūlykite vaikams kopūstų sriubos, troškinių su kopūstais arba šviežių kopūstų salotų su morkomis, kmynais ir šlakeliu aliejaus. 11. Lašiša. Riebi jūrinė žuvis turi daug labai naudingų omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios būtinos smegenų vystymuisi, stipriam imunitetui, sveikiems plaukams, odai, nagams. Žinoma, laisvai augusi, o ne žuvų fermoje auginta žuvis turi daugiau naudingųjų omega-3 rūgščių. Vaikai neretai vengia valgyti žuvį, tad pabandykite ją ruošti su tais produktais, kuriuos mažyliai mėgsta, pavyzdžiui, lašišos gabaliukus pamarinuokite su prieskoniais ir apelsinų sultimis, susukite į folijos lapelius ir kepkite orkaitėje. 12. Kakava. Karti, bent 70% kakava turi daug širdies ir kraujagyslių sistemos darbą gerinančių, o taip pat organizmą nuo uždegimų saugančių, virškinimą gerinančių, vidurius truputį laisvinančių flavanoidų. Prisiminkite, kad vaikams naudingas ne tik saldintas, su pienu paruoštas kakavos gėrimas. Kakavą galima panaudoti kepant blynus, verdant pusryčių košę, verdant naminį šokoladą. 13. Pupelės. Pupelėse esantys baltymai, kalcis ir ląsteliena būtina vaikų vystymuisi, normaliam aktyvumui ir geram jų virškinimo sistemos darbui. Pupelės taip pat saugo nuo širdies ligų ir sumažina cholesterolio koncentraciją kraujyje. Atrodytų, kad tai tik tėvų arba net senelių problema, tačiau mažiau judantys, daugiau riebaus, greitojo maisto gaunantys šiuolaikiniai vaikai jau susiduria su svorio augimu ir padidėjusiu cholesteroliu. Išvirkite pupelių ir įberkite jų į salotas, virkite sriubą, sutrinkite pupeles ir užtepkite jų ant skrudintos duonos ar patiekite su lazdelėmis pjaustytomis morkomis, agurkais, salierais, paprikomis. 14. Bazilikas. Tėveliai prisibijo į vaikų mitybą įtraukti prieskonius. Savaime suprantama, kad aštrūs pipirai nėra tinkami jautriems vaikučių skrandžiams, o labai intensyvaus skonio prieskoninės žolės, tikėtina, vaikui nepatiks, kadangi mažylių skonio receptoriai dar nėra iki galo susiformavę. Švieži bazilikų lapeliai yra pakankamai švelnaus, gaivaus skonio, juose yra vitaminų A, C ir K, o taip pat ir geležies, kalcio, kalio. Truputį baziliko dėkite į salotas, padažus, troškinius, sriubas. Ši prieskoninė žolelė puikiai papildo pomidorų skonį. 15. Cinamonas. Mokslininkų tyrimai rodo, kad cinamonas padeda reguliuoti ir normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai, savo ruožtu, apsaugo nuo staigaus nuovargio ir irzlumo(tikriausiai daugelis tėvų yra pastebėję, kad papusryčiavę vaikai po keletos valandų staiga vėl tampa mieguisti). Įmaišykite žiupsniuką cinamono į blynus, kepinius, pusryčių dribsnius, jogurtą, kakavą.
Rašyti komentarą |
|