![]() Kaip ir kokius maisto produktus galima užšaldyti?2017 02 11 | Autorius: Mama.lt, Shutterstock nuotr.
Suprantama, kad nesinori švaistyti maisto produktų, tačiau kartais nespėjame jų suvartoti pakankamai greitai, tenka užšaldyti. Kokius maisto produktus galima drąsiai šaldyti? Kaip teisingai tai daryti? Kaip vėliau juos atšildyti, išsaugant mitybinę vertę, skonį ir išvaizdą? Mėsa, paukštiena. Tai bene dažniausiai šaldomi produktai, kadangi daugelis įsigyja didesnį kiekį mėsos, paukštienos ar faršo. Jeigu mėsą perkate parduotuvėje, jau supjaustytą, sudėtą į vakuumines pakuotes, tai ją išimkite. Putų polistirolo pagrindas ant kurio dedama ir maistine plėvele apvyniojama mėsa ar paukštiena šaldant gali pakenkti produkto skoniui, spalvai ir konsistencijai. Tokią pačią žalą gali padaryti ir į dėžutes dedama medžiaga, sugerianti kraują, kitus skysčius. Žuvis. Žuvį, kaip ir mėsą, žinoma, galima užšaldyti. Ją, visų pirma, reikia tinkamai paruošti. Žuvį nuskuskite, išdarinėkite, pašalinkite žiaunas. Jeigu norite užšaldyti visą žuvį (ar didelius žuvies gabalus su oda), tai ją glazūruokite. Padėklą ar pjaustymo lentelę apšaldykite šaldymo kameroje. Žuvį keletui minučių pamerkite į sūrų vandenį (litre vandens ištirpinkite šaukštelį cukraus). Tuomet žuvį dėkite ant šalto pagrindo ir palaikykite šaldymo kameroje, kol sutvirtės, apšals. Apšaldytą žuvį vėl trumpam pamerkite į sūrų vandenį, grąžinkite ant padėklo ir kiškite į šaldymo kamerą. Šį procesą pakartokite dar porą kartų, kol susidarys nedidelė glazūra. Paruoštą žuvį dėkite į maišelį ar įsukite į sviestinį popierių ir laikykite šaldymo kameroje. Atšildžius šitaip glazūruotą žuvį ji išliks graži ir tvirta. Sūris. Didelį gabalą sūrio galima užšaldyti labai paprastai - tiesiog įvyniokite jį į maistinę plėvelę ar maišelį ir dėkite į šaldytuvą. Atšildytas sūris išlaikys savo formą, skonį, spalvą. Varškė. Šį pieno produktą užšaldyti labai paprasta - varškę padalinkite porcijomis, sudėkite į indelį ar maišelį ir užšaldykite. Atšildytą varškę pertrinkite šakute, ji bus šiek tiek vandeningesnė, nei šviežia, tačiau puikiai tiks blynelių ar virtinukų įdarui, įvairiems kepiniams, apkepams. Sviestas. Ilgiau pastovėjęs sviestas pradeda gesti, apkarsta, tad, turint didesnį šio produkto kiekį, jį galima užšaldyti. Sviestą padalinkite porcijomis, įsukite į sviestinį popierių ir užšaldykite šaldytuve. Gamindami šaldytą sviestą galite naudoti neatitirpintą, o jeigu reikia minkštesnio sviesto, tai palikite jį kambario temperatūroje pernakt. Pienas, sultys, kompotai, sultinys. Turint didesnį gėrimo kiekį jį galima užšaldyti tiesiog indelyje ar stiklainėliuose. Svarbu prisiminti, kad šaldami skysčiai plečiasi, tad nereikėtų talpos pripildyti iki galo, reikia palikti vietos. Vaisiai, uogos. Saldžias miško ir daržo gėrybes taip pat šaldome labai dažnai - taip jos išsaugo ne tik skonį, bet ir daugiausiai vitaminų bei mineralų, be to nereikia naudoti cukraus, kuris sudaro nemenką uogienių ir džemų dalį. Daržovės. Nevandeningos, tvirtos daržovės, pavyzdžiui, morkos, žirneliai, šparaginės pupelės puikiai tinka šaldymui. Tereikia jas nuvalyti, padalinti porcijomis ir sudėti į šaldymo indelius ar maišelius. Žolelės. Smulkiai supjaustytas, sausas žoleles galima šaldyti indeliuose ar maišeliuose, tačiau jas šušaldyti ledo kubelių formelėje yra daug patogiau. Ryžiai. Jeigu liko virtų ryžių, kurių nespėsite sunaudoti, tai juos galima užšaldyti. Tai taip pat aktualu, jeigu mėgstate ilgiau verdančias ryžių rūšis, pavyzdžiui, ruduosius, raudonuosius ar juoduosius ryžius. Šaldymui tinka tik nesuvirti, birūs ryžiai, tad į košę suverdančių ryžių rūšių ar pervirtų ryžių šaldyti nereikėtų. Duona, batonas, bandelės. Supratę, kad nespėsite suvartoti viso duonos kepalo ar kitų kepinių, galite juos užšaldyti. Duoną, batoną ar bandeles įsukite į sviestinį popierių ir užšaldykite, vėliau atšildykite kambario temperatūroje ir keletui minučių įkiškite į gerai įkaitintą orkaitę. Bulvių košė. Bulvių košę galite užšaldyti, jeigu ji nėra perdėm skysta. Pjaustymo lentelę ar padėklą išklokite kepimo popieriumi, ant jo šaukštu dėkite bulvių košės kauburėlius, juos pašaldykite šaldymo kameroje, kol sutvirtės, o tuomet nuimkite ir suberkite į maišelį. Makaronai. Neskubėkite išmesti likusių virtų makaronų - juos, jeigu tik makaronai pakankamai tvirti ir kokybiški, nesuvirę ir nesulipę į košę, galite užšaldyti.
Rašyti komentarą |
|