![]() Patys skaniausi mėsainiai: grilio meistrės bandelių ir paplotėlių receptai2017 07 01 | Autorius: Vytauto Skuodo nuotr.
Įsibėgėjus vasarai vis dažniau maistą gaminame lauke. Kepti ant grilio tapo neatsiejama veikla iškylaujant gamtoje, sodyboje ar net mieste. Tai ne tik būdas skaniai pasigaminti įvairius patiekalus, bet ir puikus laiko praleidimas ir proga pabendrauti su draugais, ypač jei maisto gaminimas suburia bendrai veiklai. Vienas iš labiausiai populiarėjančių patiekalų ant grilio – įvairiausi mėsainiai. Apie tai, kodėl lietuviai juos taip pamėgo, žinoma virtuvės šefė ir grilio meistrė Halina Bovševič pasakoja su humoru, ji nesieja šios tendencijos tik su iš Amerikos atkeliavusia greito maisto restoranų mada. „Puikiai prisimenu savo vaikystę, kai mamos iškeptus naminius kotletus dėdavome ant duonos, tada rauginto agurko griežinėlį ir dar vieną duonos riekelę – tai buvo puikus vaikų užkandis, atstodavęs pietus, - prisimena Halina, - Lietuviai labai dažnai gamina naminius kotletus, gamina juos iš įvairios mėsos, pagardina ne tik žolelėmis, bet ir kitais ingredientais, pavyzdžiui daržovėmis. Na, o iš Amerikos atėjusi mada valgyti mėsainius su įvairiomis bandelėmis bei padažais mūsų šalyje prigijo ir dėl skonio, ir dėl to, kad mėsainius patogu valgyti. Na, o kadangi neretai maistą mylime akimis – mėsainiai papuošia mūsų stalą, nes yra itin spalvingi, tad jų populiarumas nestebina.“ Šį kartą Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos narė mėsainius gamino Vilniuje įsikūrusiuose „Barbekiu namuose“, o jos siūlomi mėsainių receptai - su naminėmis bandelėmis. „Nors mėsainiai yra greitai paruošiamas maistas, jų gaminimo procesas gali tapti puikiu laiko praleidimu. Visų pirma – iš vakaro galite išsikepti gardžias bandeles, jas galite kepti nebūtinai iš kvietinių miltų, bet ir iš pilno grūdo miltų, į tešlą galite įdėti riešutų. Na, o prieš formuojant mėsainius, perpjautą bandelę galite paskrudinti ant to paties grilio ar įkaitintos plokštės, šiek tiek patepus sviestu ar aliejumi.“ Šį kartą Halina siūlo kepti mielines bandeles mėsainiams, kurių receptas gan paprastas. Na, o mėsainius ji šį kartą gamino iš smulkintos vištienos ir kepė ant įkaitintos plokščios kepsninės.
„Mėsainių paplotėliai, iškepti ant grotelių ar plokščios kepsninės, yra žymiai skanesni, nes jie ne tik kad greičiau iškepa, yra sultingi, bet ir įgauna dūmo kvapą, kurį suteikia medžio anglys. Todėl labai svarbu gerai įkaitinti grilį ar plokštę, mėsainius pasiruošti ant atskiros lėkštės ir dėti juos ne per arti vieną nuo kito. Kepdami stebėkite, kad per daug neperkeptų, bet ir neskubėkite apversti, mėsytė turėtų lengvai atšokti nuo grotelių ar plokštės. Prieš kepdami galite šiek tiek patepti groteles ar plokštę aliejumi,“ – pasakoja grilio meistrė. Gamindama mėsainius iš vištienos, Halina nenaudoja kiaušinio, kartais – šiek tiek grietinės ar grietinėlės, nors galima įdėti ir ištirpinto sviesto, kuris suteiks šiek tiek riebumo liesesnei vištienos filė mėsytei. Ji pastebi, kad jei naudojate paruoštą faršą, tinkamiausias – stambesnio malimo, arba rinkitės jau paruoštą smulkintą vištieną. Į mėsainių masę Halina deda ir turimas daržoves – paprikas, cukinijas, tinka ir alyvuogės, na o kepdama ant grilio uždeda žolelių, tokių kaip čiobreliai, rozmarinai, mėtos ar bazilikai, kad suteiktų dar skanesnį aromatą. „Gamindami paplotėlius mėsainiams eksperimentuokite, galite juos pagardinti čiobreliais, kalendra, džiovintais pomidorais, – teigia ji, - Rinkdamiesi vištieną, pačius kotletukus galite formuoti plonesnius, kad geriau iškeptų, antai jautienos mėsainiai gali būti ir ne pilnai iškepę, bet vištienos – būtinai pilnai iškepti. Formuojant juos naudokite plokščius įrankius, kad šiek tiek prispaustumėte juos kepant, kad būtų lygesni,“ – pataria grilio meistrė. Formuojant smulkintos vištienos paplotėlius ji pataria suvilgyti rankas vandeniu, kad paruošta masė neliptų prie rankų. Stenkitės ruošiamą masę gerai išmušti, kad ji kuo geriau suliptų. „Kai iškepsite vištienos paplotėlius, paimkite perpjautas bandeles, jų vidinę pusę galite ištepti padažu: tinka paprastas Barbekiu padažas, jį galite ir papildomai pagardinti garstyčių grūdeliais, jei mėgsta saldžiau – galite naudoti trintą persikų tyrę ir pan. Galima viename mėsainyje naudoti skirtingus padažus. Uždėję mėsos kotletuką, paskui sudėkite salotas: tinka gražgarstės, sultenės, romaninės salotos, aisbergo salotos, mėsainį papuoš „Lollo Biondo“ salotos, kurių garbanoti krašteliai tarsi suformuos mėsainiui šypseną. Tinka ir špinatai, petražolių lapai ar krapų šakelės,“ – pasakoja Halina. Paruoštus mėsainius Halina perveria mediniu pagaliuku, taip patogiau valgyti, jei esate gamtoje, mėsainį valgote stovėdami ir pan. na o vaikams galime perverti dviem mažais pagaliukais, kad mažiesiems būtų patogiau valgyti.
Halinos Bovševič receptai: Mėsainių bandelės Dešimt bandelių iškepti Jums reikės: Gaminame bandeles:
Keturiems mėsainiams paruošti Jums reikės: Gaminame mėsainius:
Keturiems mėsainiams paruošti Jums reikės: Gaminame mėsainius:
Rašyti komentarą |
|