.jpg)
Shutterstock nuotr.
Koldūnai ir virtiniai - sotus ir daugelio labai mėgstamas patiekalas, kuris suteikia gausybę galimybių eksperimentuoti. Tereikia suminkyti puikią tešlą bei paruošti įvairius įdarus ir iškart pagaminsite skirtingiems skoniams tiksiantį patiekalą. Dalinamės puikių įdarų koldūnams ir virtiniams receptais ir kviečiame pasiraitoti rankoves bei paruošti pilvukus tikrai puotai!
Plikyta koldūnų tešla - paprasta, skani ir lengvai paruošiama
Koldūnų ar virtinukų įdaras, žinoma, labai svarbus, tačiau šio patiekalo gamyba prasideda nuo tešlos. Ji turi būti pakankamai tvirta, kad nesuvirtų ir išlaikytų įdarą, o taip pat elastinga, kad ją kočioti ir koldūnus ar virtinius formuoti būtų paprasta.

Shutterstock nuotr.
Siūlome rinktis plikytą koldūnų tešlą, kuri greitai ir lengvai paruošiama, nelipni, minkštutė, deranti prie įvairių įdarų. Jai tereikės miltų, druskos, aliejaus ir verdančio vandens.
Plikytos koldūnų tešlos receptą rasite čia.
Gardūs koldūnai ir virtiniai - ne tik su mėsa
Tradicinių koldūnų su maltos mėsos, pagardintos svogūnais bei prieskoniais, įdaru skonis visiems puikiai pažįstamas. Siūlome koldūnus ar virtinius formuoti ne tik su šiuo, bet ir su kitokiais įdarais.
Rytietiškas kiaulienos įdaras koldūnams

Shutterstock nuotr.
Jums reikės:
400 g riebesnės kiaulienos;
1 kiaušinio;
2 skiltelių česnako;
2 šaukštų smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų;
1 šaukšto sojų padažo;
1 šaukštelio sezamų aliejaus;
0,5 šaukštelio sutarkuotos imbiero šaknies;
Saujos smulkinto kininio kopūsto;
Pagal skonį druskos, pipirų.
Gaminimas:
Kiaulieną sumalkite arba smulkiai sukapokite, įmuškite kiaušinį, įmaišykite spaustuku perspaustą česnaką, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, smulkiai pjaustytą kininį kopūstą, pilkite aliejų ir sojų padažą, sudėkite sutarkuotą imbiero šaknį, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais. Viską labai gerai išmaišykite.
Vištienos ir žolelių įdaras koldūnams

Shutterstock nuotr.
Jums reikės:
400 g vištienos (labiau tiktų riebesnė, pavyzdžiui, šlaunelių mėsa);
1 svogūno;
3 skiltelių česnako;
3-4 šaukštų smulkintų žolelių (ypač tinka petražolės arba kalendra);
Pagal skonį druskos, pipirų;
Kepimui aliejaus.
Gaminimas:
Smulkiai pjaustytą svogūną apkepinkite, pridėkite spaustuku perspaustą ar smulkiai sukapotą česnaką, dar šiek tiek pakepinkite. Kepintas daržoves sumaišykite su ypač smulkiai sukapota arba permalta vištiena, pagardinkite druska, pipirais, smulkintomis žolelėmis.
Brokolių įdaras virtiniams

Shutterstock nuotr.
Jums reikės:
1 brokolio;
1 kiaušinio;
Pagal skonį druskos, pipirų, džiovinto raudonėlio.
Gaminimas:
Brokolį išskirstykite žiedynais, sudėkite į verdantį, pasūdytą vandenį. Virkite iki kol suminkštės, perliekite šaltu vandeniu. Palaukite kol truputį atvės ir sutrinkite maisto smulkintuvu ar šakute. Įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, pipirais, džiovintu raudonėliu. Jeigu įdaras labai skystas, įberkite saują maltų džiūvėsėlių.
Pievagrybių ir ryžių įdaras virtiniams

Shutterstock nuotr.
Jums reikės:
500 g pievagrybių;
1 svogūno;
0,5 stiklinės virtų ryžių;
Pagal skonį druskos, pipirų;
Kepimui aliejaus.
Gaminimas:
Nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną apkepinkite aliejuje. Suberkite pavalytus, nedideliais gabaliukais supjaustytus pievagrybius ir viską pakepinkite iki kol išsiskyręs skystis nugaruos. Pagardinkite druska, pipirais. Įmaišyti biriai išvirtus ryžius.
Lęšių ir morkų įdaras virtiniams

Shutterstock nuotr.
Jums reikės:
200 g žaliųjų lęšių;
1 morkos;
1 svogūno;
Pagal skonį druskos, pipirų, kario;
Kepimui aliejaus.
Gaminimas:
Žaliuosius lęšius užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 12 val. Išmirkusius lęšius perlaukite ir nevirtus sutrinkite maisto smulkintuvu ar sumalkite mėsmale (įpilkite šlakelį vandens, jeigu labai sunkiai trinasi). Svogūną smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite, daržoves apkepinkite aliejuje. Kepintas daržoves sumaišykite su trintais lęšiais, pagardinkite druska, pipirais, kario prieskoniais.
Varškės ir špinatų įdaras virtiniams

Shutterstock nuotr.
Jums reikės:
300 g varškės;
300 g špinatų;
0,5 svogūno;
Pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato;
Kepimui aliejaus.
Gaminimas:
Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite gerai įkaitintame aliejuje, kol suminkštės. Pridėkite smulkintus špinatus (jeigu naudojate šaldytus, juos atšildykite, nuspauskite skysčio perteklių), išmaišykite, pakepkite kol nugaruos skystis. Atvėsusius špinatus įmaišykite į pertrintą varškę, įdarą pagardinkite druska, pipirais, maltu muskatu.
Bulvių ir šoninės įdaras virtiniams

Shutterstock nuotr.
Jums reikės:
4-5 bulvių;
100 rūkytos šoninės;
1 svogūno;
2 šaukštų smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų;
Pagal skonį druskos, pipirų.
Gaminimas:
Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, sugrūskite. Šoninę ir svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite iki spirgučių. Spirgučius įmaišykite į bulvių košę, pagardinkite druska, pipirais, smulkintais svogūnų laiškais.
Vyšnių įdaras virtiniams

Shutterstock nuotr.
Jums reikės:
400 g vyšnių be kauliukų (gali būti šaldytos);
2 šaukštų cukraus;
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
1 šaukštelio krakmolo.
Gaminimas:
Vyšnias (jeigu naudojate šaldytas, tai jas atšildykite, nuspauskite skysčio perteklių), cukrų ir vanilinį cukrų suberkite į nesvylantį puodą, šiek tiek patrinkite. Maišant pakaitinkite, kol ištirps cukrus. Įberkite krakmolą ir maišant pavirkite, kol įdaras sutirštės.