Virtuvė > Maistas > Mėsos rūšys: ką turime...
 

Mėsos rūšys: ką turime žinoti prieš renkantis mėsą?


2017 10 23 | Autorius: Mama.lt, Shutterstock nuotr.
 

Daugelis savo dienos neįsivaizduoja be mėsos. Pietūs, vakarienė ar net pusryčiai – mėsa. Tačiau mėsos rūšių yra labai daug. Ar žinote kokia mėsa pati sveikiausia, kuri turi mažiausiai teigiamų savybių, o kuri gal visai netinkama kai kurių žmonių racionui. Triušiena, antiena, paukštiena, jautiena, kuo jos skiriasi?

 

Triušiena

Daugeliui žmonių labai naudinga triušių mėsa. Ypač tinka vaikams, krūtimi maitinančioms mamoms, pagyvenusiems žmonėms, bei tiems, kurie nori išvengti viršsvorio. Šioje mėsoje yra daugiau baltymų nei kiaulienoje, avienoje ir net jautienoje, tačiau ji turi labai mažai riebalų ir joje beveik nėra cholesterolio. Triušienoje gausu vitaminų ir mineralų, ypač fosforo ir kalcio druskų, ir beveik du kartus daugiau vitamino PP negu jautienoje.

 

Aviena

Avienoje gausu fluoro, kuris saugo dantis nuo ėduonies, o šios mėsos riebaluose yra mažai cholesterolio, todėl ji neužkemša kraujagyslių. Aviena naudinga norint išvengti diabeto, nes ji puikiai stimuliuoja kasos darbą. Šioje mėsoje gausu kalio, magnio, jodo, geležies, B grupės vitaminų, o taip pat – karotino, fosforo, geležies, vario, seleno ir cinko. Naudingiausia valgyti avienos šonkaulius ir nugarinę.

 

Jautiena

Tai kone populiariausia mėsa pasaulyje, joje gausu naudingų medžiagų. Jautienoje daug aminorūgščių, ji teigiamai veikia žarnyną ir virškinimo traktą. Šioje mėsoje gausu geležies, cinko, B grupės vitaminų, E, PP ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Mėsos ekspertai „Baltic Foods“ pataria jautieną valgyti žmonės, kurie dirba sunkų fizinį darbą ar užsiima sportu. Riebalų šioje mėsoje netgi mažiau ne vištienoje: 100 g jautienos yra 218 kcal.

 

Kiauliena

Ši mėsa Lietuvoje labai populiari, nors daugelyje pasaulio vietų ji nevartojama ar valgoma labai retai. Kiauliena yra kiek riebesnė mėsa, tačiau šiandien populiarios gerokai liesesnių kiaulių veislės nei seniau, tad kiaulienos mėgėjams tikrai nereikėtų atsisakyti šios mėsos. Geriausia rinktis kumpį, sprandinę ar nugarinę ir kiaulieną troškinti ar kepti orkaitėje.

 

Vištiena

Tai populiariausia paukštienos rūšis, kuri mėgiama dėl švelnaus skonio, galimybės ruošti įvairiausiais būdais, prieinamumo ir, lyginant su dauguma kitų mėsos rūšių, žemesnės kainos. Vištienoje nedaug riebalų, daug B grupės vitaminų. Tai lengvai virškinama ir įsisavinama mėsa, todėl ją (žinoma, paruoštą su kuo mažiau riebalų) vertėtų valgyti vaikams, ligoniams. Renkantis vištieną reikėtų pasidomėti vištų laikymo sąlygomis, esant galimybei rinktis ekologiškai augintų paukščių mėsą.

 

Antiena

Antienoje yra didelis kiekis vitamino D, kuris padeda organizmui pasisavinti kalcį, gerina imunitetą bei stiprina raumenis ir kaulus. Mėsoje yra vitamino E, B grupės vitaminų, taip pat kalio, seleno, cinko, kalcio. Ši mėsa naudingiausia dėl Omega 3 riebalų rūgščių gausos, bet ji yra gana kaloringa.

 

Kalakutiena

Įdomu tai, jog kalakutai – labai išrankūs maistui paukščiai, jie nelesa sugedusio ar nepažįstamo maisto, todėl jų mėsa yra švari ir sveika. Kalakutienoje gausu baltymų, aminorūgščių, B grupės ir PP vitaminų, cinko, geležies, fosforo ir magnio mikroelementų. Šioje mėsoje yra mažai riebalų ir cholesterolio. Ji lengvai virškinama, labai tinka žmonėms, kurie turi virškinimo sutrikimų.

 


 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (295)
Gitana