![]() Ar visos kruopos vienodai vertingos?2022 07 05 | Autorius: Partnerio turinys, Shutterstock nuotr.
Sveikos mitybos specialistų sudarytų maisto piramidžių pagrindą sudaro grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti produktai. Išties, grūdai ir jų gaminiai yra labai svarbus energijos šaltinis, juose gausu skaidulų, mineralų bei kitų mikroelementų. Vis tik, dažnai kartojami teiginiai apie pusryčių košės naudą bei raginimai į valgiaraštį įtraukti daugiau ir įvairesnių kruopų, gali sudaryti ne visada teisingą įspūdį, kad visos kruopos yra vienodai vertingos. Kaip ir daugelis maisto produktų, grūdų gaminiai skiriasi žaliavos kokybe, sveikatai (ne)palankiais priedais, paruošimo būdu ir kitais aspektais.
Ekologiniuose ūkiuose užauginti grūdai Ryžių, kviečių, avižų, grikių ir kitų kruopų kokybę ir maistines savybes visų pirma lemia grūdų auginimo sąlygos bei apdorojimo būdai. Siekiant užtikrinti didesnį derlių, o vėliau ir jį saugant, naudojamos cheminės medžiagos kelia klausimų daugeliui žmonių, norinčių atsakingai atsirinkti sveikatai palankius produktus. Norėdami būti užtikrinti, kad ant šeimos stalo su mėgstamais kruopų patiekalais nepateks ir nepageidaujamų chemikalų likučių, rinkitės produktus, pagamintus iš sertifikuotuose ekologiniuose ūkiuose užaugintų grūdų. Ekologiškų ūkių veikla yra griežtai reglamentuojama ir kontroliuojama. Juose auginant grūdus nenaudojami pesticidai, herbicidai ir kiti cheminiai preparatai, todėl ruošdami ekologiškas kruopas galite būti užtikrinti, kad renkatės švarų ir sveikatai palankų produktą.
Kuo mažiau apdorojimo, tuo daugiau maistinių medžiagų Kiek grūduose esančių vertingų medžiagų pasieks šeimos stalą, priklauso ne tik nuo to, kaip jie auginti, sandėliuoti ir pervežti, bet ir nuo apdorojimo. Kuo maisto produktas mažiau apdorotas, tuo daugiau vertingų medžiagų išsaugo – tai aktualu kalbant ir apie grūdines kultūras. Apdorojant grūdus dažnai pašalinama ir apsauginė grūdo luobelė, su kuria prarandama ir vertingų medžiagų. Pilno grūdo kruopose, miltuose ir kituose produktuose išsaugoma ženkliai daugiau vitaminų, mineralų bei skaidulinių medžiagų. Kaip tik todėl norint užtikrinti pilnavertį valgiaraštį, į jį įtraukite ir pilno grūdo ekologiškas kruopas. Termiškai neapdoroti, nekepinti grikiai savo maistine verte ženkliai pranoksta įprastas kepintas grikių kruopas, be to, tikru atradimu gali tapti subtilus jų skonis bei švelnesnė tekstūra. Bent retkarčiais verta iš vakaro užsimerkti ekologiškų avižų, miežių ar kitų grūdų, kurie gali paįvairinti pusryčių racioną.
Nepamirškite įvairovės principo Valgiaraščio įvairovė yra vienas pagrindinių sveikos mitybos principų, kuris turėtų būti prisimenamas ir renkantis kruopas. Grūdinių kultūrų įvairovė yra išties plati – galima visą savaitę valgyti vis kitokią pusryčių košę, o pietums ar vakarienei ruošti patiekalus su dar kitokiomis kruopomis. Beje, kruopos tinka ne tik košei ar garnyrui – vis kitomis kruopomis galima paįvairinti ir paturtinti pamėgtas sriubas, troškinius, salotas bei kitus pamėgtus patiekalus. Skirtingos ryžių rūšys pasižymi ne tik skirtinga forma, skoniu bei tekstūra, tačiau ir skirtingomis spalvomis. Rudieji, juodieji ar raudonieji ryžiai ne tik paįvairins valgiaraštį, bet ir įprastiems patiekalams suteiks išskirtinę spalvą. Apetitą žadinančia geltona spalva išsiskiria kukurūzų ir sorų kruopos. Ne vienos spalvos gali būti ir bolivinė balanda (kynva) – verta išmėginti ne tik įprastą baltąją, bet ir raudonąją, juodąją bei trispalvę. Atsirinkus aukštos kokybės ekologiškas kruopas bei pasirūpinus pakankama jų įvairove, bus lengva įprastą valgiaraštį papildyti sveikatai palankesniais patiekalais, be to, tokius pokyčius lydės ir naujų skonių atradimai.
Rašyti komentarą |
|